Stress og utbrenthet

20.10.2023

Stress og utbrenthet

Stress og utbrenthet er tilstander vi hører mye om i dag. Mange opplever presset om å skulle innfri forventninger på jobb og privat med barn, ektefelle, venner, osv som til tider svært krevende. Forventningene kan både være reelle og selvpålagte. De fleste av oss har utviklet mekanismer for å håndtere stress, men på et tidspunkt blir stresset for mye og kan resultere i utbrenthet. Studier viser at utbrenthet utgjør 20 prosent av alle sykmeldinger i Norge i dag. Jeg vil i dette innlegget kort beskrive hva som kjennetegner stress og utbrenthet, hva som skiller tilstandene fra hverandre og enkle måter å håndtere stress på.

Stress

Stress er en naturlig og sunn kroppslig reaksjon på en situasjon som oppleves truende. Når vi stresser, produserer kroppen stresshormoner som trigger en «fight og flight» respons og aktiverer vårt immunsystem. Dette skal hjelpe oss å respondere raskt i potensielt farlige situasjoner. Stress er derfor i utgangspunktet en sunn reaksjon som skal hjelpe oss å reagere hensiktsmessig i krevende situasjoner. I disse tilfellene vil nivået av stresshormon rask normaliseres etter at situasjonen er over.

Negativt stress oppstår når en person opplever at omgivelsenes krav og forventninger overstiger egen kapasitet og ressurser. Dette medfører at kroppen er i en permanent «fight or flight» tilstand der vi føler oss overveldet og ute av stand til å håndtere tilværelsen. Dette stresset vil på sikt påvirke vår fysiske og mentale helse på en negativ måte.

Stressmestring

Det finnes mange enkle måter å forebygge stress på. De samme strategiene kan også benyttes for å redusere et allerede oppstått stress. Under følger noen vanlige stressmestringsstrategier:


  • Mindfulness kan redusere kroppslig og mentalt stress.
  • Trening frigir dopamin som er naturens egen antidepressiva og kan gi mestringsfølelse.
  • Søvn er svært viktig med tanke på å redusere stress og for generell god fysisk og mental helse.
  • Selvomsorg, gjøre ting man liker og man vet er godt for en som å dyrke hobbyer, være i naturen, osv.
  • Sosialt samvær med mennesker man verdsetter. Sosial støtte kan være viktig for å redusere stress og forhindre utbrenthet.
  • Struktur og planlegging, dårlig planlegging medfører stress og øker sannsynligheten for å bli utbrent.
  • Grensesetting, manglende grensesetting er ofte en årsak til utbrenthet, det å tørre sette grenser for seg selv og andre er viktig for å redusere stress og øke opplevelsen av kontroll.


Forskjellen på stress og utbrenthet

Det er ingen klar grense mellom stress og utbrenthet, og det kan være vanskelig å se hvor den ene tilstanden ender og den andre begynner. Utbrenthet er en tilstand som gir fysiske og/eller psykiske symptomer og er en normal reaksjon på et langvarig stress. Man blir ikke utbrent uten å ha vært stresset, men man kan være stresset uten å bli utbrent. Figuren under illustrer noen viktige kjennetegn som kan hjelpe å forklare forskjellen på stress og utbrenthet.

Stress og det å føle seg sliten er noe vi alle til tider kan kjenne på. Med stress er det en ende i sikte, men det å komme dit kan oppleves vanskelig og krevende. Utbrenthet derimot er en spiral av negative følelser og tilbaketrekning som er et resultat av emosjonell, fysisk eller intellektuell overinvestering over tid, uten at man får hentet seg inn igjen. Dersom man opplever symptomer på utbrenthet, bør man raskt iverksette tiltak for å hindre at tilstanden utvikler seg til en depresjon. Mange velger å oppsøke psykolog eller coach for å få hjelp med utbrenthet.


Symptomer på utbrenthet:

  • Emosjonell og/eller fysisk utmattelse
  • Dårligere prestasjoner som følge av konsentrasjonsvansker, lavere produktivitet og manglende motivasjon
  • Emosjonell distansering og kynisme
  • Følelsesmessig ubehag som angst, irritabilitet og håpløshet
  • Fysiske plager som hodepine, muskelsmerter og magesmerter
  • Søvnvansker
  • Manglende tilfredshet på jobb og/eller i tilværelsen generelt
  • Økt sykefravær på jobb
  • Manglende ivaretakelse av egne behov som f.eks. trening, fritidsinteresser og sosialt samvær