Mobbing og trakassering

Arbeidsgiver har ansvar for å tilrettelegge arbeidet slik at mobbing og/eller trakassering ikke forekommer og å følge det opp dersom det allikevel skjer. I slike saker tilbyr jeg å bistå bedriften din med:

  • Kartlegge saken gjennom en forundersøkelse
  • Utarbeide en rapport som vurderer påstandene
  • Komme med forslag til videre fremdrift i saken
Mobbing og trakassering
Mobbing og trakassering
Det er trakassering når en person blir utsatt for uønskede negative handlinger eller ytringer, som virker eller har til formål å virke krenkende, skremmende, fiendtlige, nedverdigende eller ydmykende. Trakassering kan også være fravær av handlinger, for eksempel å holde tilbake informasjon.

Trakasserende atferd har mange ulike uttrykk og former. Trakasseringen kan være rettet mot den personen man er (for eksempel personlighet eller utseende) eller mot forhold i arbeidet (for eksempel faglig nedvurdering eller fordeling av oppgaver). Trakassering kan skje direkte gjennom ord og handlinger, men også på mer indirekte måter.
 

Trakassering kan skje som enkelthendelser, men også gjentatte ganger. Dersom det er en enkelthendelse, må den ha en viss alvorlighetsgrad for at den skal falle inn under begrepet trakassering.

Uansett kan handlinger som strider mot sosialt aksepterte normer eller er ulovlige ofte handle om utilbørlig opptreden. Arbeidsmiljøloven sier at arbeidstakere ikke skal utsettes for hverken trakassering eller utilbørlig opptreden.

Mobbing er en form for trakassering. Trakassering defineres som mobbing når de krenkende og negative handlingene skjer systematisk og gjentas over tid.

Trakassering oppleves vanligvis som krenkende og isolerende, og kan føre til alvorlige helseplager hos den som utsettes for det. Trakassering kan også ha store konsekvenser for virksomheten. Det kan føre til dårlig arbeidsmiljø og sykefravær for den som utsettes for det, men også for kollegaer rundt. Det kan gi konsekvenser for virksomhetens omdømme og produktivitet og kan bidra til at arbeidstakere slutter i jobben, eller at det blir vanskelig å rekruttere nye.

Arbeidsgiver skal organisere, tilrettelegge og lede arbeidet slik at arbeidstaker ikke utsettes for trakassering. Dersom trakassering likevel skjer, har arbeidsgiver ansvar for å følge opp hendelsen. Ofte gjøres dette ved hjelp av ekstern bistand som feks en organisasjonspsykolog.

Jeg vil i denne sammenheng kunne bistå bedriften ved å gjøre en grundig kartlegging av påstandende om trakassering. Dette gjøres typisk ved en forundersøkelse. En forundersøkelse settes i gang i en konkret sak om mobbing eller trakassering og skal på bakgrunn av intervjuer med involverte, og eventuelt skriftlig dokumentasjon og befaring, gi en best mulig beskrivelse av de faktiske forhold. På bakgrunn av undersøkelsen skal det utarbeides en rapport som vurderer påstandene og inneholder forslag til videre fremdrift.


Jeg tar oppdrag i Oslo og på resten av Østlandet.